Τί είναι το Καντήλι.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα θα αναπτύξω στην αγάπη σας,

ένα πολύ όμορφο θέμα. είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε για το καντήλι. Το καντήλι το οποίο ανάβουμε στο σπίτι μας,

το καντήλι το οποίο ανάβουμε μέσα στον Ιερό Ναό.

Μπροστά στις εικόνες των αγίων μας, αλλά και το καντήλι

που ανάβουμε στο σπίτι, αλλά και το καντήλι που ανάβουμε στους τάφους.

Τι συμβολίζει το καντήλι και ποιανού εντολή είναι.

Είναι εντολή του Θεού προς τον Μωυσή, όπου μας αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, ότι ο Θεός είπε στον Μωυσή να διαμηνύσει στον αδελφό του τον Ααρών, ότι πρέπει να του ανάβει, από το πρωί μία ακοίμητο κανδήλα, η οποία όλη την ημέρα θα είναι αναμμένη

και θα είναι μία θυσία δι΄ αυτού του τρόπου προς τον Θεό.

Και πράγματι έκτοτε ανάβουνε και μέσα στα Άγια των Αγίων, στην Κιβωτό της Διαθήκης, ανάβανε αυτή την ακοίμητο κανδήλα

από εκεί την οποίαν πήραμε και εμείς και η ακοίμητος αυτή κανδήλα ευρίσκεται πάντοτε μέσα στο Ιερό. Και παραμένει 24 ώρες το 24ωρο παραμένει, αναμμένη.

Το καντήλι πρέπει να ξέρουμε, αδέλφια μου, έχει μέσα το λάδι και πρέπει να έχει μόνο λάδι και καθαρό ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται ν'ανάβουμε καντήλι με ηλεκτρισμό.

Το καντήλι πρέπει να περιέχει έλαιον και μάλιστα ελαιόλαδο. Κανένα άλλο λάδι δεν πρέπει να βάζουμε μέσα στο καντήλι.

Και η καντηλήθρα επίσης πρέπει να είναι γνήσια, καλή και σωστή. Δεν πρέπει να προσθέτουμε μέσα νερό στο καντήλι διότι με το νερό πολλές φορές όταν τελειώνει το λάδι υπάρχει περίπτωση να σκάσει η καντηλήθρα να πεταχτεί έξω από το καντήλι και να πάρει φωτιά είτε ο ναός είτε να πάρει φωτιά το σπίτι. Σκέτο καντήλι που θα φτάσει μέχρι το τέλος το λάδι και θα σβήσει και θα το ξανανάψουμε. Το λάδι το οποίον είναι μέσα στο καντήλι αδελφοί μου, συμβολίζει τον φιλάνθρωπο, φιλεύσπλαχνο και πολυέλεο Θεό μας. Ότι ο Θεός μας έχει πολύ έλεος έχει ευσπλαχνία και έχει αγάπη για τον κάθε έναν από εμάς. Δείχνει το πόσο μας αγαπάει, το πόσο συγχωρεί τας αμαρτίες μας, το πόσο μας ανέχεται. Και βλέπετε αδελφοί μου ότι συνέχεια ο Θεός μας ανέχεται. Μας χτυπάει συνέχεια

τον κώδωνα κινδύνου ότι η ανθρωπότητα δεν βαδίζει καλά.

Τον κώδωνα κινδύνου μας χτυπάει ότι η πατρίδα μας δεν βαδίζει καλά. Και εμείς αδέλφια μου δεν ακούμε το κουδούνι δεν ακούμε ότι έρχεται συμφορά και μας προειδοποιεί ο Θεός ότι εάν θέλουμε το έλεός Του και την προστασία Του ότι πρέπει να προστρέξουμε προς Αυτόν εν μετανοία και με δάκρυα στα μάτια ώστε το έλεός Του να μας σκεπάζει νύχτα και ημέρα.

Και γι'αυτό να ζητούμε το έλεος του Θεού.

Γι'αυτό ανάβουμε μέσα στο λάδι το καντήλι μας.

Να ζητάμε το έλεος του Θεού, να μας λυπηθεί.

Επίσης, το φως, η καντηλήθρα που ανάβει είναι ο ίδιος ο Χριστός

'Εγώ Ειμί το Φως του κόσμου' που είμαι γεμάτος έλεος

αγάπη και φιλανθρωπία και σας προειδοποιώ, σας ενημερώνω

ώστε να φυλαχτείτε και να προστατευτείτε.

Παρακαλώ λοιπόν την αγάπη σας, λέει ο Χριστός.

Ακούστε το τι σας λέγω. Γίνετε και εσείς φως μέσ' στην ψυχή σας.

''Εγώ Είμαι το φως του κόσμου''. Υμείς εστέ το φως του κόσμου.

Εσείς δηλαδή οι χριστιανοί πρέπει να είστε το φως.

 

 

Να λοιπόν, το λάδι τι συμβολίζει,

να λοιπόν και το καντήλι τι συμβολίζει.

Γι'αυτό το βάζουμε μπροστά στα εικονίσματα, μπροστά στον Εσταυρωμένο μες στην Εκκλησία, πίσω απ'την Αγία Τράπεζα που είναι η ακοίμητος κανδήλα συμβολίζει το Χριστό μας που είναι Φως και έχει πλούσιον έλεος. Για τον ίδιο λόγο το ανάβουμε και στο σπίτι μας. Ώστε να παρακαλούμε το Χριστό και να λέμε 'ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων'.

Έτσι λέει, είπε ο Χριστός.

Να λάμπει η ζωή σας όπως λάμπει το φως μπροστά στα μάτια των άλλων ανθρώπων ώστε να ίδωσιν τα καλά υμών έργα. και να βλέπουν σ' αυτό το φως που θα φέγγει στο πρόσωπό σας, στη καρδιά σας, στη ψυχή σας, θα το βλέπουν οι άνθρωποι οι πόλοιποι και θα δίνουν Δόξα τω Θεώ. Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν τα καλά υμών έργα, τα δικά μας δηλαδή, τα δικά μας και τα δικά σας έργα

και δοξάσουσιν υμών τον Πατέρα Τον εν τοις ουρανοίς.

 

Και να δοξάζουν τον Πατέρα μας που ευρίσκεται στα ουράνια.

Αλίμονο αδελφοί μου, εάν εμείς οι κληρικοί γινόμαστε από φως, σκοτάδι. Αλίμονο εάν εμείς οι κληρικοί και εσείς οι χριστιανοί

δεν εκπέμπουμε αυτό το φως και εκπέμπουμε σκότος.

Τότε σκανδαλίζουμε,τότε απομακρύνουμε τους ανθρώπους απ'το Χριστό γινόμαστε εμείς αιτία σκανδάλου εσείς οι χριστιανοί αλλά και εμείς οι κληρικοί όταν δεν προσέχουμε τη ζωή μας.

 

Και γι' αυτό παρακαλώ ο ένας να προσεύχεται για τους άλλους διότι ζούμε σε πονηρές και έσχατες ημέρες που ο διάβολος προσπαθεί να κλονίσει τις ψυχές των ανθρώπων. Να ζητάμε λοιπόν το έλεος του Θεού όταν ανάβουμε το καντήλι μες στο σπίτι μας πάντοτε με λάδι, ποτέ με ηλεκτρισμό.

Αυτή είναι η εντολή του Θεού

προς τον Μωυσή και ο Μωυσής τη μετέφερε στον αδελφό του τον Ααρών.

 

Επίσης έχουμε και το καντήλι το οποίον υπάρχει στα μνήματα.

Το καντήλι το οποίον υπάρχει στα μνήματα, τι σημαίνει; ότι η ψυχή του κεκοιμημένου μας προσώπου ευρίσκεται κοντά στη χώρα του φωτός. Εκεί που είναι ο Χριστός μας και ευρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού. Είναι στο έλεος του Θεού και παρακαλούμε τον Κύριο να δώσει έλεος και άφεση των αμαρτιών

ώστε ο κεκοιμημένος να εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού.

Να λοιπόν αδέλφια μου τι συμβολίζει το καντήλι, το λάδι, όλα αυτά. Το καντήλι απέξω, η κούπα δηλαδή όπως τη λέμε απ' όποιο υλικό και αν προέρχεται είτε είναι γυάλινη είτε...από κάποιο άλλο υλικό, συμβολίζει την αγκαλιά του Θεού, συμβολίζει την  κκλησία του Χριστού, όπου μες στην Εκκλησία, θα συναντήσουμε το Χριστό που είναι το φως και εκεί μέσα θα βρούμε το έλεος και την αγάπη του Θεού.

 

Έτσι λοιπόν αδέλφια μου, απ'το σπίτι σας, να μη λείπει το καντήλι να μη λείπει η αγκαλιά του Χριστού, το έλεος του Χριστού, το φως του Χριστού.